Social læring
Hvad er social læring?
Social læring handler om at, at eleverne lærer at afkode og forstå mening i forskellige sociale kontekster, samt at give dem øje for sig selv og andre i det sociale. Målet er, at eleverne udvikler strategier for at afstemme sig og at de får lyst og evner til at indgå i forskellige sociale samspil og kontekster med andre mennesker. De overordnede mål i social læring er:
- At eleverne får indsigt i sociale spilleregler.
- At eleverne udvikler evner til at aflæse andre mennesker og forskellige sociale situationer.
- At eleverne får Indsigt i egne præferencer, forudsætninger og udfordringer.
Når der undervises i social læring, kan de professionelle i skolen både tilrettelægge undervisningen ift. at opnå mål, der retter sig specifikt mod social læring. Men social læring kan i lige så høj grad tænkes ind i den undervisning, der foregår i skolen i øvrigt.
Hvorfor er social læring vigtigt?
Når eleverne kan afkode forskellige sociale sammenhænge, og når de har indsigt i deres eget bidrag i sociale kontekster, så har de lettere ved at få adgang til meningsfulde fællesskaber. Social læring understøtter dermed elevernes deltagelsesmuligheder både i og udenfor skolen.
Social læring var oprindeligt tænkt som en måde at give elever med forskelligheder i socialkognition adgang til meningsfulde fællesskaber – ofte elever med autisme eller ADHD. Det har dog vist sig, at det er meningsfuldt for alle elever, at der fokuseres på social læring i skolesammenhænge.
Alle elever har gavn af at få øget kendskab til deres egne præferencer, styrker og udfordringer, og alle elever og professionelle har gavn af at blive mindet om, at der er forskellige måder at være i verden på og opleve det sociale – uanset om man har autisme/ADHD eller ej.
At arbejde med social læring i praksis
Der er stor mangfoldighed på spil ift. hvordan menneskers sociale kognition fungerer – uanset om man har en diagnose eller ej. Variationen i social kognition har betydning for måden, hvorpå forskellige mennesker oplever verden og lærer nyt. Forskelle i den sociale kognition inddeles i her i fire områder, og det er disse fire områder, der tages udgangspunkt i, når der planlægges undervisning med social læring for øje. De fire områder er:
- At trække på tidligere erfaringer
- At kende sig selv og forstå andre
- Gråzone-tænkning
- At aflæse kontekster og det nonverbale I det følgende gennemgås de fire områder.
I praksis vil man ikke kunne lave en så skarp opdeling mellem områderne, som det fremstilles her, da områderne rækker ind i og overlapper hinanden. Det præsenteres, hvorfor de fire områder er væsentlige at arbejde med, hvordan det kan se ud, hvis eleverne er udfordrede ift. det pågældende område, samt eksempler på, hvordan der kan arbejdes med understøttelse af området.
Det er vigtigt at understrege, at eksemplerne ikke nødvendigvis kan benyttes som direkte handleanvisninger i en specifik klasse eller børnegruppe, men snarere skal tænkes som inspiration til at planlægge egen undervisning eller aktivitet.
Afslutningsvis præsenteres en model til brug i planlægning, udførelse og evaluering af undervisning eller aktiviteter, der omhandler eller involverer social læring. Modellen ledsages af refleksionsspørgsmål og er inspireret af Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel.
At trække på tidligere erfaringer
Når eleverne kan trække relevant på tidligere erfaringer, gør det dem i stand til at tænke og handle fleksibelt og meningsfuldt, når der opstår nye situationer.
Mange elever ved, hvad de kan forvente i en lang række forskellige sammenhænge – fx: fødselsdage hos en klassekammerat, første skoledag efter en skoleferie, matematiktimer, rundbold sammen med en vikar osv. Mange elever kan også gennemskue og overskue, at der kan være små nuancer og forskelle i ellers kendte situationer – fx at der ikke serveres flødeboller hver gang der holdes fødselsdag i klassen eller at idræt foregår i skolegården, fordi der er skriftlige eksamener i hallen. Disse elever kan ofte også regne ud, hvad der er smart at gøre i mange forholdsvist nye situationer.
Hvis eleverne har udfordringer med at trække på tidligere erfaringer, har de sandsynligvis vanskeligt ved at indgå i nye situationer. Det er simpelthen vanskeligt for dem at regne ud, hvad der kommer til at ske, eller hvad der er smart at gøre i forskellige situationer. Så kan eleverne enten bliver handlingslammede eller have uhensigtsmæssig adfærd. Selv små ændringer kan gøre en situation uoverskuelig eller ”ny” for nogle elever.
Nogle elever kan have tendens til at blive meget detaljeorienterede og husker andre elementer end dem, som de fleste andre ville trække på i samme situation.
At kende sig selv og forstå andre
Når eleverne kender sig selv og forstår andre, kan de i vid udstrækning rette opmærksomhed på deres egne tanker følelser og perspektiver, samtidig med at de har evnen til at være nysgerrige på andre menneskers tanker, følelser og perspektiver. At kende sig selv handler desuden om at have indsigt i, hvilke præferencer, styrker og udfordringer, man har.
I en klassesammenhæng er det gavnligt for eleverne at være bevidste om, at forskellige mennesker har forskellige præferencer – altså at være opmærksom på, at andre ikke nødvendigvis kan lide de samme ting som en selv. Jo bedre eleverne kender sig selv og forstår andre, jo mere hensigtsmæssige samspil kan de indgå i med andre mennesker – både i og udenfor skolen.
Hvis eleverne er udfordrede ift. at kende sig selv og forstå andre, vil de sandsynligvis have vanskeligt ved at orientere sig ift. både deres egne og andres tanker og følelser. Hvis det er tilfældet, er det måske vanskeligt for eleverne at mærke og udtrykke, hvordan de egentlig har det. Det kan også være vanskeligt at give udtryk for hvad man godt kan lide at lave eller at have kvalificerede gæt ift. hvad ens klassekammerater kan lide.
Eleverne kan desuden have vanskeligt ved at tage andres perspektiv, og i det hele taget at være bevidste om, at der kan være forskellige perspektiver og følelser på spil i forskellige situationer.
Gråzone-tænkning
Når eleverne mestrer gråzone-tænkning, kan de gennemskue situationer og kommunikation, der indeholder forskellige og nogle gange modsatrettede perspektiver, argumenter og hensyn. Et eksempel kan være på samme tid at vide, at det er forkert at lyve, men at Sofie bliver ked af det, hvis jeg siger, at hendes nye frisure er grim. Derfor fortæller jeg ikke, hvad jeg i virkeligheden synes om hendes nye hår, når hun spørger mig om min mening.
Eleverne bruger også gråzone-tænkning, når de justerer deres opfattelser af en situation eller hændelse, fordi de får ny information eller der er noget i konteksten, der forandrer sig.
Hvis eleverne er udfordrede på gråzone-tænkning, kan de fremstå rigide i det sociale. De har sandsynligvis vanskeligt ved at se problemstillinger fra forskellige perspektiver og det kan være vanskeligt at præsentere eleven for alternative opfattelser, når vedkommende først har besluttet sig for noget.
At aflæse kontekster og det nonverbale
Når eleverne kan aflæse forskellige kontekster og nonverbale signaler, kan de hente relevante informationer i omgivelserne og bruge dem aktivt i samspillet med andre mennesker. Det giver blandt andet eleverne evnen til at spørge nysgerrigt ind til deres klassekammerater på baggrund af det, de lægger mærke til – fx: ”Hvad griner du af, er der sket noget sjovt?”, ”Er der noget, du er ked af?” osv. Evnen til at aflæse kontekster og nonverbale signaler giver også eleverne evner til at falde naturligt ind i forskellige kontekster, fordi de automatisk opdager, hvad der er naturligt eller smart at gøre i den pågældende situation. Det bliver simpelthen lettere at begå sig på en hensigtsmæssig måde både i og udenfor skolen.
Hvis eleverne er udfordrede ift. at aflæse kontekster og det nonverbale, kan man opleve, at de ikke bemærker de samme informationer i deres omgivelser, som de fleste af deres klassekammerater gør. Disse elever kan have brug for støtte fra de professionelle til at rette deres opmærksomhed på nogle særlige informationer.
Eleverne kan ligeledes være udfordrede ift. at bemærke både egne og andres nonverbale signaler.
Model til planlægning af undervisning og aktiviteter i social læring
Nedenstående model anvendes til planlægning og evaluering af undervisning, der retter sig mod social læring eller hvor social læring er indtænkt i undervisningen.
Modellen er udarbejdet med afsæt i følgende inklusionsforståelse: Inklusionsarbejdet handler om at skabe deltagelsesmuligheder i skolens faglige og sociale fællesskaber, og det handler om elevernes oplevelse af at være værdsat, føle tilhør og deres mulighed for at bidrage ind i skolens fællesskaber. Elevernes muligheder for at udvikle sig kan derfor ikke forstås isoleret fra, men forbundet til deres deltagelsesmuligheder (Den Mangfoldige Folkeskole Projektbeskrivelse, 2022).
De forskellige elementer i modellen hænger sammen og påvirker hinanden. Det giver derfor ikke mening at tale isoleret om ét element uden at sammenholde det med de andre. Til hver af de forskellige elementer i modellen findes der en række didaktiske refleksionsspørgsmål, som de professionelle kan stille hinanden i planlægning og evaluering af undervisning.
Inspiration til refleksionsspørgsmål
Litteratur
- Bartram, E. & Dahlstrøm, R. (red.) (2021). Social læring. En håndbog i at lære børn med socialkognitive vanskeligheder at forstå og handle i den sociale verden. Dansk psykologisk forlag.
- Clasen, S. & Thomsen, K. T. (2022). NEST metoder. Inspiration til inkluderende fællesskaber. Dafolo.
- Hiim, H. & Hippe, E. (2007) Læring gennem oplevelse, forståelse og handling. Hans Reitzels Forlag
- Reacroft, M. K. (2022). Autisme og mentaliseringsbaseret udviklingsstøtte. Pædagogisk Psykologisk Tidsskrift, 59. årgang, nr. 2, s. 52-65.
- Ryhl, C. (2019). Inklusion af børn og unge med autisme. Hans Reitzels Forlag.